Gaslighting Nedir?

Gaslighting Nedir?

İlişkinde neden mutlu olmadığını anlayamıyorsan, bir şeylerin yanlış olduğunu fark ediyorsan, ancak sorunun ne olduğunu bilmiyorsan, yeterince iyi olup olmadığınla ilgili sıklıkla tereddüt yaşıyorsan, kendine dönüp “Ben mi çok hassasım, büyütüyor muyum?” diye soruyorsan, ilişkide sıklıkla kendini karışık hissediyorsan, sıradan kararlar almakta bile zorlanıyorsan, en önemlisi eşinin/partnerinin davranışları için sık sık mazeretler bulmaya, haklı nedenler ortaya koymaya çalışıyorsan (“Aslında bunu demek istemedi, özünde iyi…” gibi), ne yazık ki sen bu ilişki içinde iyi değilsin, iyi hissetmiyorsun ?

Ama iyi hissetmen gerektiği inancına sahipsin. Tam bu noktada iyi dinle, bu ve benzeri şeyler yaşıyorsan, partnerin sana GASLIGHTING uyguluyor olabilir. Bunu hiç duymamış olabilirsin. Daha çok narsist kişilerin kullandığı bir manipülasyon yöntemidir.

Manipülatör, partnerinin algılarıyla oynar ve hatta hislerinden şüphe duymasına sebep olur. Öyle bir yapar ki, sen kesinlikle konuya ve duygularına hakim olsan bile kendinden şüphe eder, acaba gereksiz hassasiyet mi gösteriyorum, yanılıyor muyum diye kendini sorgularsın. Çünkü, senin duygularını önemsizleştirir.

Örneğin, bariz olarak olmuş bir şeyi reddetmek doğrudan doğruya bir GASLIGHTING’tir. “Gerçekten böyle düşünüyor olamazsın, bu dediğin hiç olmadı, her zaman olayları büyütüyorsun, aşırı tepki veriyorsun, kafanda kuruyorsun, ortada büyük bir sorun yok ki, çarpıtıyorsun yine, çok hassassın, herkese sorabilirsin.”

Kulağa ne kadar saçma geldiğinin farkındasın değil mi? “Sadece bir şaka olduğunu anlamalıydın…” Bu cümleler GASLIGHTING uygulayan kişiler tarafından sıklıkla kullanılır. Ve sen kendi gördüklerinden, duyduklarından, hissettiklerinden şüphe edersin hatta utanırsın.

Manipülasyon süreğendir, sistemlidir. Mutsuzsundur ve daha da kötüsü neden mutsuz olduğunu bilemezsin. Çünkü partnerinle ilgili hiçbir sorun yoktur, tek sorun kendinsindir. Çünkü buna inandırıldın.

Kısacası kurban rolündesin. Ve bu çok acı vericidir. Pek çok insan ne yazık ki bu duruma maruz kalıyor.

Unutmayalım ki, psikiyatriste, gerçek hastaların hasta ettikleri gider ?.

Aman GASLIGHTING’e dikkat!

İlginizi Çekebilir